För gammal för att låna pengar

Du kan faktiskt inte bli för gammal för att låna pengar. Pantbankerna kommer alltid att ta emot dig. De är de ursprungliga bankerna vi hade från början. Alla andra banker är bara moderniteter i jämförelse. Så när du kommit så längt att du blivit pensioinär så kanske det är en bra match att använda sig av banker som har många år på nacken.

Lämna en säkerhet

All belåning sker på basis att det finns någon form av säkerhet. hos Pantbankerna lämnar man in något som pant

Villan/Bostadsrätten

Har man bott i sitt hus/bostadsrätt i flera decennier så har värdeökningen sett till att belåningsgraden sjunkit. Har man en belåningsgrad under 50% så kan man belåna en mindre del av huset/bostadrätten oavsett hur gammal man är.

Speciella låneupplägg för pensionärer

Många banker har speciella låneupplägg för 60 plussare där man kan belåna huset och ändå bo kvar. Dessa lån kallas för kapitalfrigöringskrediter.

  • Bluestep Bank AB

Kan man vara för gammal för att få ta ett lån?

Hos en vanliga affärsbank och det kortfattade svaret är ja, men enligt diskrimineringslagen får banken inte neka dig lån p.g.a. hög ålder. Däremot så har man gjort en lagändring som säger att det är okej att neka någon lån i ”berättigat syfte”. När det kommer till lån när man har kommit upp i åldrarna så kan banken med andra ord neka dig ett lån med längre återbetalningstider eftersom din betalningsförmåga kan komma att försämras med pensionen som enda inkomst och i det värsta tänkbara scenariot, att du som låntagare förlorar betalningsförmågan helt och hållet. Det man kan göra är att se om man kan ha en borgensman eller medlåntagare när man ansöker om lån. För att bli godkänd som medlåntagare behöver man vara folkbokförda på samma adress d.v.s. samboende medan en borgensman kan vara vem som helst.